Friday, December 2, 2022
HomeGoogleGoogle Bay View / BIG + Heatherwick Studio

Google Bay View / BIG + Heatherwick Studio

Google Bay View / BIG + Heatherwick Studio

Google Bay View / BIG + Heatherwick Studio - Exterior PhotographyGoogle Bay View / BIG + Heatherwick Studio - Outdoor Photography, CityscapeGoogle Bay View / BIG + Heatherwick Studio - Interior Photography, LightingGoogle Bay View / BIG + Heatherwick Studio - Interior Photography, Beamgoogle bay view big plus heatherwick studio 14+ 12

Advertising

Google Bay View / BIG + Heatherwick Studio - Exterior Photography
© Iwan Baan

Text description provided by the architects. Designed by BIG-Bjarke Ingels Group and Heatherwick Studios in close collaboration with Google, Bay View is Google’s first-ever campus with a mission to run on carbon-free energy 24 hours a day, seven days a week by 2030 The buildings fulfill Google’s ambition to create sustainable human-centered innovations for the future of the Google workplace, as well as scalable and repeatable solutions for the construction industry and beyond.

Located on a 42-acre site at NASA’s Ames Research Center in Silicon Valley, the three-building Google Bay View campus totals 1.1 million square feet, including 20 acres of open space, two buildings of workspace, a 1,000-person event center and 240 short-term accommodation units for employees. The three buildings are constructed as lightweight canopy structures optimized for interior daylighting, views, collaboration, experiences, and activities.

Google Bay View / BIG + Heatherwick Studio - Exterior Photography
© Iwan Baan

The three new Bay View buildings are part of Google’s ambition to be the first major company to operate on carbon-free energy, 24 hours a day, seven days a week by 2030. The site is expected to achieve certification LEED-NC v4 Platinum and become the largest facility to achieve Water Petal certification from the International Living Future Institute (ILFI) Living Building Challenge (LBC).

Anchored in three themes defined by Google’s design brief at the start of the project – innovation, nature and community – the design is driven by flexibility and extraordinary user experience that inspires collaboration and co-creation. Team spaces are on the top level and huddle spaces are below, separating focus and collaboration areas while providing easy access to both. The second floor design features variations in the floor plates to give teams a designated “neighborhood” area that is very flexible to change with their needs.

Google Bay View / BIG + Heatherwick Studio - Interior Photography, Lighting
© Iwan Baan

The Bay View buildings are spread over just two floors, with office and team spaces on the upper level, and amenity spaces below. A series of interior “courtyards” through the buildings connect the two levels, giving teams easy access to cafes, kitchenettes, conference rooms and multi-purpose spaces. The classes also encourage the physiological benefits of physical movement when moving between levels and different modes of work, and also serve as wayfinding devices.

Above, the wide-span canopy with medium orthogonal column spans allows all second-level workspaces to be open and connected under one roof. These workspaces prioritize access to natural light and views, with reduced glare thanks to carefully designed clerestory windows punctuating the canopy.

Google Bay View / BIG + Heatherwick Studio - Outdoor Photography, Cityscape
© Iwan Baan

Rather than being segmented by excessive columns and supporting walls, the structural innovation of the canopy roof allows for a wide-open workspace; each person has equal access to the views over the floor plate and through the perimeter facade and clerestory windows to the outside. Externally, the three buildings feature a one-of-a-kind ‘dragon-scale’ solar skin roof fitted with 50,000 silver solar panels that generate a total of almost seven megawatts of power .

This canopy superstructure applied to all buildings is the result of a multi-year effort to achieve the most functional, energy-efficient and cost-effective building solution: a tubular steel netting system with simple skylight windows. -way between the canopy. bays and an opaque roof structure provide the best sound control, minimize thermal heat gain, reduce overall energy loads, and allow Google to harvest the maximum amount of outdoor solar PV. It also provides daylight to indoor workspaces without excessive glare, allowing every office in the building to have a view of the outside and access to daylight for most of the day. daytime.

Google Bay View / BIG + Heatherwick Studio - Exterior Photography, Facade, Steel
© Iwan Baan
Google Bay View / BIG + Heatherwick Studio - Image 12 of 12
Solar diagram

Bay View runs entirely on electric power and the campus is home to the largest geothermal pile system in North America, which is estimated to reduce carbon emissions by nearly 50% and the water used for cooling 90%. In addition, on-site systems built by Google collect, treat, and reuse all stormwater and wastewater and provide habitat restoration, protection from sea-level rise, and access to beauty. natural wetlands for Googlers and the public on the nearby Bay Trail.

Google Bay View / BIG + Heatherwick Studio - Exterior Photography
© Iwan Baan

Bay View is also a water-positive campus of the Living Building Challenge (LBC) and is on track to be the largest project ever certified by the International Living Future Institute (ILFI) as part of one of its programs, which are recognized as the most ambitious regenerative building rating systems in the world.

Google Bay View / BIG + Heatherwick Studio - Image 11 of 12
water diagram

Google’s mission to unlock progress for the benefit of the entire industry has led to several scalable solutions in work at the Bay View campus: increased modular construction, geothermal at new scales, design innovation photovoltaic, an authorized black water system, waste diverted from landfills, improvement in the total number of products approved for Red List ingredients and landscape designed to advance water management and create valuable habitat for endangered wildlife.

Overall, the Google Bay View campus has forged a new framework, a new language of materials, and a new green approach that will help advance the future of the workplace and the built environment as a whole.

Google Bay View / BIG + Heatherwick Studio - Outdoor Photography, Waterfront
© Iwan Baan

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Tags